21 de gener del 2020

El Senado aprova que les grans constructores d’obra pública paguin en un termini màxim de 60 dies

Es tracta d’una mesura reivindicada per la Plataforma Multisectorial contra la Morosidad (PMcM) 

Madrid, 11 de juliol de 2013.-  Les grans constructores adjudicatàries d’obra pública hauran pagar als seus subcontractistes i proveïdors en un termini màxim de 60 dies. Així ho ha aprovat el Senado a través de la modificació de la legislació del Real relatiu a la Ley Contratos del Sector Público. La Plataforma Multisectorial contra la Morosidad (PMcM) s’ha mostrat molt satisfeta amb la decisió presa per la cambra alta ja que la supressió d’aquest apartat era una petició llargament reivindicada per la entitat.

 

La nova modificació s’emmarca en la Ley de Lucha contra la Morosidad en las Operaciones Comerciales impulsada per la PMcM. Des de la plataforma asseguren que amb aquesta mesura s’evitarà que a partir d’ara les empreses contractistes adjudicatàries d’obra pública continuïn sortejant els terminis màxims de pagament per liquidar factures, i que en l’actualitat son de dos mesos. Antoni Cañete, president de la PMcM, ha assegurat que a partir d’ara “el pla de pagament a proveïdors del Gobierno serà més efectiu, ja que una contradicció legal no permetia que les remuneracions de les administracions públiques arribessin a tota la cadena de proveïdors, com en principi es devia garantir”.

 

Gràcies a aquesta modificació legislativa s’acaba definitivament amb la contradicció legal que es trobava a l’apartat 5 de l’article 228 de la Ley de Contratos del Sector Público. Aquest apartat  facultava al contractista d’obra pública a pactar amb els subcontractistes terminis de pagament molt superiors als 60 dies i sense que existís cap del termini màxim de pagament contractual. Tal i com asseguren des de la PMcM, aquesta pràctica de remuneració permetia a les empreses constructores d’obra pública pagar al les seves subcontractades en terminis molt llargs, el que provocava grans desequilibris en els balanços d’aquestes últimes.

 

Segons l’últim estudi realitzat per la PMcM, algunes companyies que cotitzen en el grup del IBEX 35 pagaven el 2012 als seus  proveïdors en terminis molt superiors als permesos per la Ley de Medidas de Lucha contra la Morosidad. El sector de la construcció i l’immobiliari es el pitjor pagador, arribant als 301 dies de mitjana de pagament en 2012. Per la PMcM aquestes dades evidencien que algunes de las grans companyies espanyoles financen gratuïtament una part important del seu passiu circulant a costa dels seus propis proveïdors, que en la seva majoria son pimes i autònoms.

 

La Plataforma Multisectorial contra la Morosidad agrupa a entitats estatals, autonòmiques i sectorials, que en conjunt representen prop d’un milió d’empreses que donen feina a més de 4,5 milions de treballadors y autònoms.

 

Enlaces relacionados:

 

……………………………………………………………………………………………………………………………

 

Web Plataforma Multisectorial contra la Morosidad

 

Nota de Premsa de la Plataforma Multisectorial contra la Morosidad

 

 

Altres

© Copyright 2010 Acede Catalunya - Tots els drets reservats

Contacta

T. 93 452 55 83

info@acedecatalunya.org